Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

Adresa: | U Světlé 855/36, Velké Meziříčí 594 23 |
Telefon: | 566 522 837 |
E-mail: | |
Web: | http://www.svetlavm.cz |
Mikroregion: | Mikroregion Velkomeziříčsko - Bítešsko |
Škola s dlouholetou tradicí nabízí vzdělání v učebních a maturitních oborech.
Obory činnosti
Historie
Světlá byla založena v roce 1901 jako odborná škola pro ženská povolání. Název školy byl vyjádřením úcty ke spisovatelce Karolíně Světlé, která bojovala v minulém století za emancipaci žen. V roce 1923 byla postavena první budova Světlé. V roce 1928 se uskutečnila rozsáhlá přestavba se 14 třídami, třemi kuchyněmi a dvoranou. V roce 1928 byly na Světlé zahájeny vyučovací hodiny v oborech pro vzdělávání učitelek domácích nauk. Ve školním roce 1938/1939 bylo na Světlé zapsáno 548 žákyň z celé republiky a 16 z ciziny.
Po 2. světové válce se mění orientace školy. Vyučování se zaměřuje na veřejné stravování. Na konci 40. let se mění název na Vyšší školu výživy a brzy na to vzniká Škola společného stravování. Dochází ještě k jedné změně. Na škole původně výhradně dívčí se ve školním roce 1950/1951 objevují první chlapci.
Pohled na historii školy naznačuje, že jsme školou s dlouholetou tradicí. Během několika desítek let vychovala Světlá velký počet vzdělaných a po odborné stránce dokonale připravených absolventů, z nichž mnozí se úspěšně uplatnili a uplatňují ve své profesi.
Od roku 1996 přechází škola na čtyřletý studijní obor hotelnictví a turismus. Vedle teoretických a praktických odborných předmětů, předmětů všeobecně vzdělávacích je značná pozornost věnována výuce 2-3 cizích jazyků. Studium je zakončeno zkouškou s možností pokračovat ve studiu na kterékoliv vysoké škole. Škola zajišťuje v dostatečné míře studentům tříměsíční zahraniční praxi ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii, Řecku, Španělsku a na Slovensku, měsíční zahraniční stáže v Německu, Rakousku.
Na základě rozhodnutí Kraje Vysočina dochází k 1.7.2014 ke sloučení škol:
- Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie Velké Meziříčí
- Střední škola řemesel a služeb Velké Meziříčí
Ke stejnému datu dochází ke změně názvu přejímající školy, kterou je Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie Velké Meziříčí, na:
Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
- Hotelnictví a turismus
Absolvent oboru hotelnictví a turismus→
- je připraven na střední řídící pozice v hotelovém a gastro provozu
- je připraven na práci v obchodní oblasti a finančnictví
- je připraven na práci v oblasti cestovního ruch
- má praktické zkušenosti s výrobou a servisem pokrmů a nápojů
- je schopen komunikovat ve dvou cizích jazycích
- má právní povědomí o podnikatelské činnosti
- ovládá základy účetní evidence, managementu a marketingu
- má zkušenosti se společenským chováním a veřejnou komunikací
- umí pracovat s počítačem a s běžnými uživatelskými programy v oboru
- může navázat studiem na vysoké škole, zvláště v oborech hotelnictví, cestovní rch a ekonomie
Náplň výuky oboru hotelnictví a turismus →
- všeobecně vzdělávací předměty a základy přírodních věd
- odborné gastronomické předměty (technologie přípravy pokrmů, technika obsluhy a služeb, nauka o výživě)
- ekonomicky zaměřené předměty (ekonomika, účetnictví, marketing, management, právo, zeměpis cestovního ruchu)
- dva cizí jazyky (výběr z angličtiny, němčiny, francouzštiny či ruštiny), popř. kurz italštiny
- práce s počítačem a obchodní korespondence
- odborné kurzy
- praxe a účast na mimoškolních gastronomických akcích
- Obchodní akademie
Absolvent obchodní akademie →
- ovládá 2 světové jazyky
- má možnost složit Státní zkoušku z kancelářského psaní na klávesnici
- má praktické zkušenosti z práce ve fiktivní firmě (založení firmy, obchodní činnost, účetnictví, mzdová evidence, placení daní a pojistného)
- velmi dobře ovládá vedení účetnictví ručně
- vede také účetnictví na počítači, používá účetní program MONEY
- umí vést daňovou evidenci podnikatelům
- může pracovat v administrativě soukromého i státního sektoru
- může pokračovat ve studiu na vysokých školách
- může studovat také na vyšších odborných školách
Školní praxe ve fiktivní firmě →
V tomto předmětu vykonáváte stejné činnosti jako v reálné firmě - pracujete v řídící funkci nebo jako zaměstnanec v jednotlivých odděleních: obchodním, marketingovém, ekonomickém nebo právním. Obchodujete, připravujete propagaci, vedete účetnictví, mzdovou evidenci, vyplňujete daňová přiznání, učíte se organizovat, řídit, komunikovat atd. Účastníte se také veletrhů fiktivních firem.
- Podnikání
Nástavbové studium s maturitou
Studium Podnikání vám nabízíme ve dvou formách: dálkové studium ( délka studia tři roky), denní studium ( délka studia dva roky )
- Studium prohloubí znalosti, které jste získali ve tříletém učebním oboru. Je zaměřeno především na oblast administrativně - ekonomickou s cílem připravit vás na veškeré podnikatelské aktivity.
Co ovládá absolvent oboru podnikání→
• praktické využívání poznatků z účetnictví, vyhotovení účetních dokladů, jejich oběh a likvidaci, zhotovení účetní uzávěrky
• vytvoření písemností z oblasti obchodní a propagační
• dodržování předpisů v oblasti hygieny, bezpečnosti, požární ochrany a ochrany zdraví při práci a vnitropodnikových směrnic
• orientace v otázkách řešení reklamací zákazníků
• projednávání a přijímání objednávek od zákazníků
• ovládání postupu při založení podniku
• rozlišování jednotlivých forem podnikání, orientace v jednotlivých podnikových činnostech, ovládání zdrojů financování a funkci peněz
• orientace v tržní ekonomice, na trhu práce, v podnikatelské činnosti
• tvorba a fungování marketingového mixu – propagace firmy, reklama, průzkum trhu
• tvorba písemností v oblasti obchodní, společenské a občanské
• manipulace s písemnostmi, organizace administrativní činnosti
• práce s informacemi a informačními zdroji, využívání prostředků informačních a komunikačních technologií.
• práce s PC, využívání internetu a dalších zdrojů informací
• komunikace v cizím jazyce
Učební obory
- Mechanik opravář motorových vozidel
Profil a uplatnění absolventa oboru mechanik opravář motorových vozidel
Absolvováním oboru Automechanik se z Vás stanou kvalifikovaní pracovníci schopní samostatné údržbářské, opravárenské a seřizovací práce na silničních motorových vozidlech. Díky získaným dovednostem se uplatníte ve výrobě, opravárenských provozech, servisech, stanicích technické kontroly (STK), měření emisí (ME) apod.
Můžete se věnovat montážím a demontážím, opravám, údržbě, seřizování a výměně dílů a funkčních částí ( příp. s drobnou úpravou), funkčním kontrolám po provedených opravách a seřízeních, obsluze diagnostikovaných zařízení pro zjišťování závad a kontrole technického stavu vozidel, vyplňování technické dokumentace z oblasti evidence prováděných servisních a opravárenských opatření, obsluze diagnostických zařízení pro zjišťování závad a kontrole technického stavu vozidel, vyplňování technické dokumentace z oblasti evidence prováděných servisních a opravárenských opatření, zajištění potřebného materiálu a náhradních dílů apod.
Co ovládá absolvent oboru mechanik opravář motorových vozidel
• stanovování diagnózy poruchy prozkoumáním závad s používáním diagnostických měřicích přístrojů a stanovení způsobu opravy
• posuzování stupně opotřebení a funkční způsobilosti jednotlivých součástí s ohledem na optimální provoz, možnost zatížení a doporučení k preventivní opravě
• opravy a výměny dílčích součástí, podskupin a skupin součástí vozidla
• nastavovací a seřizovací práce na mechanických, hydraulických a pneumatických dílech vozidel
• nastavovací a seřizovací práce kompletních skupin (seřizování chodu motoru, geometrie náprav atd.)
• zhotovování jednotlivých součástí nebo jejich renovace
• montáž dílů automobilového příslušenství
• kontrola vlastní vykonané práce
• testování vozidel a zkušebních vzorků
- Elektrikář
Tříletý učební obor Elektrikář je určen pro chlapce i dívky. Po ukončení závěrečnou zkouškou získáte střední vzdělání s výučním listem a budete odborně připraveni na dělnická povolání elektrotechnického charakteru. Uplatníte se např. jako provozní elektrikář, elektromechanik, elektromontér, mechanik měřících a regulačních zařízení, mechanik elektronických zařízení, vahař, montér výtahů apod.
Co ovládá absolvent oboru elektrikář
orientace v technických principech využívání a rozvodu elektrické energie
zapojování, uvádění do provozu, diagnostikování a opravování elektrických obvodů s pomocí technické dokumentace a vždy v souladu s platnými normami a předpisy
instalace elektrických sítí venkovního i kabelového vedení
pochopení funkčních principů používaných elektrických strojů a přístrojů a nejčastějších druhů elektronických zařízení
diagnostika a odstraňování příčin poruch
provádění základních druhů elektrotechnických měření, volba optimální metody měření a vyhodnocování naměřených hodnot v souladu s požadavky na měření
- Výtahář - elektromechanik pro zařízení a přístroje
Tříletý učební obor Výtahář - elektromechanik pro zařízení a přístroje mohou studovat chlapci i dívky po doložení lékařského potvrzení.
Průběh studia oboru výtahář
Tento obor vás připraví na výkon odborných prací na elektrotechnických zařízeních. Během studia se v pravidelných týdenních cyklech střídá teoretické a praktické vyučování, přičemž ve druhém a třetím ročníku se zaměříte na výtahy a zdvihací zařízení. Obor zakončíte závěrečnou zkouškou.
Profil a uplatnění absolventa oboru výtahář
Po absolvování oboru Výtahář se uplatníte v dělnických profesích v oblasti údržby, oprav, výroby, zřizování, servisu a obsluhy výtahů a zdvihacích zařízení, stejně jako v oblasti obchodnětechnické. Po zapracování, v rámci příslušných platných předpisů, můžete získat odpovídající elektrotechnickou kvalifikaci a vykonávat i povolání bez užšího zaměření, jako je např.: výtahář, elektrikář, provozní elektrikář, elektromechanik, elektromontér. Po ukončení studia také můžete pokračovat ve dvouletém denním nebo tříletém dálkovém nástavbovém studiu zakončeném maturitou.
- Opravář zemědělských strojů
Obor Opravář zemědělských strojů vás připraví na kvalifikovanou práci při zabezpečení provozuschopnosti zemědělských strojů a zařízení. Osvojíte si manuální dovednosti při provádění technických údržeb, seřizování a opravách zemědělských strojů a zařízení v rostlinné i živočišné výrobě. Získáte také řidičské oprávnění pro řízení traktoru, osobního a nákladního automobilu a oprávnění pro svařování plamenem i elektrickým obloukem. Navíc můžete absolvovat různé kvalifikační kurzy a osvojit si tak základní znalosti z obsluhy zemědělských strojů.
Profil a uplatnění absolventa oboru opravář zemědělských strojů
Jako kvalifikovaní opraváři zemědělských strojů budete schopni samostatné údržbářské, opravárenské a seřizovací práce na traktorech, samojízdných strojích a mechanizačních prostředcích používaných v zemědělství.
Díky získaným dovednostem se uplatníte ve výrobě, opravárenských provozech, servisech apod., kde se můžete věnovat montážím a demontážím, opravám, údržbě, seřizování a výměně dílů a funkčních částí (příp. s drobnou úpravou), funkční kontrole po provedených opravách a seřízeních, obsluze diagnostických zařízení pro zjišťování závad, kontrole technického stavu vozidel a strojů, vyplňování technické dokumentace z oblasti evidence prováděných servisních a opravárenských opatření, zajištění potřebného materiálu a náhradních dílů apod. Součástí vzdělání je i příprava k získání řidičského oprávnění skupin T, B a C a kvalifikace ve svařování ZK 111 1.1; ZK 311 1.1.
Co ovládá absolvent oboru opravář zemědělských strojů
stanovování diagnózy poruchy prozkoumáním závad s používáním diagnostických měřicích přístrojů a stanovení způsobu opravy
posuzování stupně opotřebení a funkční způsobilosti jednotlivých součástí s ohledem na optimální provoz, možnost zatížení a doporučení k preventivní opravě
opravy a výměny dílčích součástí, podskupin a skupin součástí vozidel a strojů
nastavovací a seřizovací práce na mechanických, hydraulických a pneumatických dílech vozidel a strojů
nastavovací a seřizovací práce kompletních skupin
zhotovování jednotlivých součástí nebo jejich renovace
kontrola vlastní vykonané práce
- Stravovací a ubytovací služby
Učební obor Stravovací a ubytovací služby mohou studovat chlapci i dívky. Po jeho zakončení závěrečnou zkouškou získáte střední vzdělání s výučním listem. Uplatníte se potom jako kuchař ve stravovacích službách při výrobě pokrmů, anebo např. v provozovnách rychlého občerstvení. Budete umět připravovat teplé a studené pokrmy, pokrmy vyráběné z polotovarů, teplé nápoje apod.
Volitelný okruh ubytovací služby
Pokud škola zařadí i volitelný okruh ubytovací služby, najdete po absolvování uplatnění také v ubytovacích službách, např. při úklidu v pokojích a dalších prostorách ubytovacích zařízeních, při vykovávání drobné údržby a při službách spojených s ubytováním hostů. Jedná se tedy zejména o práci pokojské, vrátného, nosiče zavazadel apod.
- Kuchař - číšník
Učební obor Kuchař–číšník je určen pro chlapce i dívky. Je zakončen závěrečnou zkouškou - získáte tak střední vzdělání s výučním listem a vysvědčení o závěrečné zkoušce pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy. Uplatníte se potom ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.
Co ovládá absolvent oboru kuchař- číšník:
praktické využívání poznatků o různých druzích surovin, používaných strojích a zařízeních, technologických postupech při zhotovování pokrmů
příprava a uspořádávání svého pracoviště ve výrobním středisku
posuzování vlastností jednotlivých druhů potravin a nápojů a volba vhodných technologických postupů při zhotovování pokrmů
orientace v technologických postupech přípravy pokrmů
orientace v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a používání vhodných technologických postupů
určování spotřeby základních surovin a konveniencí, normování pokrmů a nápojů a kalkulace jejich ceny
kontrola kvality provedené práce
příprava pracoviště na provoz
sestavování jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy
ovládání základů jednoduché a složité obsluhy v různých druzích odbytových středisek
sestavování menu pro slavnostní příležitosti
úprava tabulí pro různé příležitosti
ovládání různých způsobů vyúčtování s hostem
- Kuchař - číšník, zkrácené 1leté studium
Průběh studia 1letého oboru Kuchař-číšník:
Jednoletý učební obor Kuchař-číšník zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které organizujeme pod vedením učitelů odborných předmětů a odborného výcviku. Osvojíte si během něj tyto dovednosti a návyky:
• techniku posuzování, dělení a porcování potravin pro technologické zpracování
• přípravu teplé a studené kuchyně, moučníků a nápojů dle platných receptur
• techniku obsluhy a přípravných prací k podávání jídel a slavnostních hostin dle gastronomických pravidel
• sestavování jídelních a nápojových lístků, vedení evidence zboží a účtování
• společenské chování a umění jednat s lidmi
Po celou dobu vás maximálně povedeme k samostatné práci. Budete se podílet na přípravě jídel a obsluze restauračního stylu stravování, přičemž část výuky (2-3 týdny za pololetí) strávíte na smluvních pracovištích, která zajišťují odborný rozvoj a splňují osnovy odborného výcviku.
Projekty školy
1. EDISON - Vizí projektu je tolerance a příznivé společné soužití české společnosti s různými kulturami a národy, a to na základě jejich porozumění a omezení předsudků a stereotypů.
2. Erasmus + je nový vzdělávací program Evropské unie na období 2014 - 2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu a mládeže. Je nástupcem Programu celoživotního učení, programu Mládež v akci a dalších.
3. Comenius program je zaměřen na školní vzdělávání. Zapojit se mohou mateřské školy, základní školy a střední školy. Cílovou skupinou jsou žáci, studenti, učitelé a pedagogičtí pracovníci působící v těchto typech škol.
4. EU peníze SŠ - Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost - čtenářská a informační gramotnost, cizí jazyky, využívání ICT, matematika, odborné kompetence, finanční gramotnost, inkluzivní vzdělávání, mentoring.
5. Cooking Together (Vaříme společně) - česko - francouzský projekt zaměřený na oblast vzdělávání v gastronomii umožňuje všem zúčastněným partnerům výměnu zkušeností napříč různými tématy z oblasti gastronomie: spolupráce škol s firmami, využívání místních produktů, biopotravin, gastrokultura atd.
6. Výzva č. 56 - vzděláváme se v EU - Nákup knih a jejich využití v Čtenářských dílnách při hodinách Čj a literatury. Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích na školách formou krátkodobého intenzivního kurzu učitelů v zahraničí. Profesní rozvoj v podobě stínování na partnerských školách v zahraničí v oblasti metod, postupů, užití digitálních technologií ve výuce přírodovědných a technických předmětů.